Det aller meste kan legges rett på pizzaen for så å bli perfekt varmebehandlet mens pizzaen steker i ovnen. Men noen ingredienser bør enten legges på etter at pizzaen er stekt for å holdes rå, eller som i dette tilfellet: behandles i forkant for så å legges på pizzaen under eller etter steking.

Hvorfor? 
Fordi noen råvarer trenger tid til å utvikle seg smaksmessig og da er ikke den korte tiden på pizzaen i ovnen nok. 
Dessuten vil noen råvarer ha godt av en liten marinering etter varmebehandling. 
Har du laget et eller flere av disse tilbehørene før du går gang med pizzabakingen vil du få ekstra god smak i belønning.

Potet
Tynne skiver potet skåret med mandolin steker i takt med pizzaen, så det er ikke noe problem. 
Problemet melder seg hvis man går for større biter av potet. De må varmebehandles før de legges på pizzaen. Og potet er så godt på pizza, så har du ikke prøvd det, må du virkelig teste det ut.

Bruk små kvalitetspoteter. 
Perlepoteter og morene fra Bjertnæs & Hoel er fenomenale poteter. 
Skjær potetene i skiver eller båter. Kok dem møre i saltet vann, hell av vannet og la potetene kjøles ned i dørslag. På den måten blir du kvitt damp og fuktighet. 

Finn frem en panne og ha litt olivenolje i pannen. Tilsett poteter, et dryss chiliflakes, litt flaksalt, pepper, et par hvitløksfedd og et urtedryss. Du kan bruke timian, persille, rosmarin, salvie, estragon, oregano, så velg en favoritt. 

Legg en hel chili delt i to i pannen så kan du bruke den på en pizza også. Den gir også god smak til potetene.

Stek potetene gylne på kontrollert varme. 

Legg på pizzaen enten før eller etter steking. 
Potet går godt sammen alle spekepølsene fra våre, og også sammen med coppa og fenalår. 

Sopp

Sopp i tynne skiver egner seg også godt direkte på pizza uten varmebehandling, men konsistensen kan bli vel tørr. 
Sopp suger til seg smaker som en svamp, så tenk på hva du kan smaksette soppen med. Soya er godt. Det samme er cognac eller madeira/sherry/portvin hvis du er flink til å koke ut alkoholen. 

Det trenger ikke være så avansert heller.
God olje, litt smør, urter, hvitløksskiver og salt og pepper holder i massevis. 

Varier soppen ut fra tilgang og sesong. Champignon er alltid tilgjengelig, men prøv gjerne med andre sorter også. 

Skjær sopp i skiver. Varm en panne med litt olivenolje. Legg sopp i pannen. Tilsett urter som timian, rosmarin, salvie (ekstra godt), persille, estragon eller oregano. Skjær tynne skiver fersk hvitløk og legg urter og hvitløk i pannen når soppen har fått litt farge. Tilsett en klatt smør og salt og pepre. 

Soppen kan legges på pizzaen før eller etter steking og den passer til alt av spekemat fra ASK.

Asparges

Tykke asparges trenger varmebehandling hvis du ikke vil ha superkrønsj, da. 

Små og tynne asparges som dette, trenger ikke mye varme, men det er best å varmebehandle dem i forkant og så legge på pizzaen etter steking. 

Når de får litt varme og kjærlighet fra olivenolje, litt chiliflakes og litt flaksalt blir de saftige, fargerike og lekre på toppen av hvilken som helst pizza.

De tykkere variantene bør skrelles. Man bør også brekke av det nederste leddet som er trevlete. 

Disse aspargesene er gode å dampe i lettsaltet vann for så å legge dem i isvann for å beholde den fine grønnfargen og for ikke å overkoke den delikate grønnsaken.

Legg dem på pizzaen etter at den er stekt. 

De små og tynne aspargesene skal bare ha en liten tur i varm panne (maks et par minutter) med litt god olivenolje, litt hakket urt (som f.eks timian) og litt hakket chili eller aleppopepper hvis du får tak i det. 

Legg dem på pizzaen etter steking. Restheten fra stekingen av pizzaen er nok til at de blir varmet opp igjen. 

Aubergin

Dette er en tricky grønnsak som smaker forferdelig når den ikke er behandlet ordentlig, men himmelsk og kremete når den får rett behandling. 

Den trenger en del kjærlighet, men det er så verdt det. 

Først må du få ut væske og bitterhet. Skjær aubergin i tykke skiver og salt godt på begge sider. Dette trekker ut salt og bitterhet. Dessuten vil dette gjøre sitt til at auberginen ikke suger til seg for mye olje, for den er en svamp og for mye olje blir bare fett og ekkelt.

Skyll av saltet og tørk godt med kjøkkenpapir. Hører rart ut å skylle noe for å få ut fuktighet, men det funker. 

Nå kan du tilsette smak. Bland litt olivenolje, krydder (tørket oregano er godt), salt og pepper. Vend auberginskivene i oljen.

Grill skivene på grill eller grillpanne. Legg over på et fat og etterstek på 180 grader i ovnen til auberginskivene faller sammen og kjernene er kremete. Hell over noen spiseskjeer olivenolje og la dem ligge i dette til du skal bruke dem.

Bruk skivene enten på pizza før steking eller etter steking. 

Prøv gjerne på pizza med fetaost og mynte og selvsagt en av ASK sine deilige spekepølser eller fenalår. 

Paprika

Grillet paprika er noe av det aller beste du kan legge på en pizza. Grønnsaken blir så søt og god. 

Det er superenkelt å få til dette. Du legger paprika på et bakebrett og setter det under grillen i ovnen eller på grillen. Når skinnet er svidd og paprikaen er falt sammen, tar du den ut og tar den kjøle seg litt ned før du enkelt river av skinnet, deler paprikaen og fjerner overflødig væske, membran og frø. 

Strever du med å få av skinnet hjelper det å legge paprikaen i en plastboks eller plastpose i fem minutter før du skreller den. Da gå skinnet lettere av. 

Grillet paprika kan du bruke på alle typer pizza og kjører du den til en saus med stavmikser, litt olivenolje og hvitløk, så har du en paprikasaus som egner seg som alternativ pizzasaus eller som saus til pizzaen. 

Squash

Squash er også en grønnsak som gjør seg grillet. Litt svimerker gir god smak til en ellers småkjedelig grønnsak. 

Skjær den på langs eller i skiver og mariner dem i en blanding av olivenolje, litt salt, pepper, hakket hvitløk, urter etter smak og kanskje litt chili. 

Grill squashen på grillpanne eller på grillen og legg skivene tilbake i marinaden slik at grønnsaken kan suge til seg gode smaker. Da er det også godt å tilsette litt finrevet sitronskall.

Legg på pizzaen før eller etter steking. Det er en grønnsak som tåler ganske mye juling og varme.

Løk + hvitløk

Løk og hvitløk får frem en helt spesiell sødme når du varmebehandler dem. Løk i båter og hele hvitløksfedd er superdigg å legge på pizzaen.

Hvitløksfedd som bakes i hele båter med skallet på er lett å skvise ut som en krem og smøre på pizzaen. 

Legg hvitløksbåter og hvitløk på et brett og hell litt olivenolje over. Legg noen kvister timian eller rosmarin på brettet og dryss over litt salt. Stek i ovnen på 180 grader til hvitløksfeddene er myke og løkbåtene er mykere (de må gjerne ha litt krønsj). 

Bruk hvitløken som krem (skvis ut) eller fjern skall og skjær forsiktig hvitløken i skiver og legg på pizzaen. 

Løkbåtene kan gjerne legges i litt olivenolje etter steking for å tilføre litt fukt, for de tørker lett ut i ovnen. Legg dem på pizzaen før eller etter steking. 

Snart får du oppskrifter på nye pizzaer her hvor vi har brukt disse varmebehandlete grønnsakene

Tekst og foto: www.helleskitchen.org