Denne er morsom. Det er et forsøk på å lage en variant av italiensk risotto med steinsopp og trøffel, men med norske ingredienser. Duga har byggrynsprodukter og jeg valgte byggrynsflak, som oppfører seg litt som havregryn. Velger du hele byggryn får du en konsistens som minner om ris. Jeg valgte flakene for det går så fort å tilberede.

For noen år siden besøkte jeg verdesmesteren i kategorien «Grøt» i Sverige. Han lagde diverse grøtvarianter til meg. Om juryen var dritings da de kåret ham til verdens beste grøtkoker, vet ikke jeg, men med tanke på at konkurransen foregikk i whisky-landet Skottland, kan jeg ha vært inne på noe for grøtrettene som han lagde smakte ikke godt, altså. Sjarmerende fyr, men god mat lagde han ikke. Men en ting lærte jeg: Grøt kan være hva som helst, søtt som salt, og derfor har jeg latt meg inspirere av ham i denne retten og laget en variant som smaker som en god italiensk risotto, dog med bløtere konsistens.

Dette trenger du:
1 dl Duga byggrynsflak
1,5 dl god kyllingkraft
1 svett kremfløte
1 neve finrevet parmesan
1 ss godt smør
salt, pepper
1 lite hvitløkfedd, finhakket
1 neve blandet sopp etter ønsk
rosmarin
Skiver av Jåla (trøffelsalami fra Ask)

Slik gjør du:

Kok byggrynsflak og kyllingkraft til konsistensen minner om en løs grøt. Mett grøten med parmesan og fløte. Krydre og monter smør mot slutten.
Stek sopp i litt smør og krydre med rosmarin, salt, pepper og litt hakket hvitløk. Bland litt av soppen i grøten og legg resten på toppen sammen med tynne skiver av Jåla. 

Foto og tekst av Helleskitchen.org